Något som vi människor ofta blir ganska dåliga på är att hålla våra hjärnor tränade och stimulerade. För att våra hjärnor ska kunna fungera bra hela våra liv måste vi ge den lite utmaningar då och då. Här är några exempel på spel och övningar du kan använda dig av för att få in lite mer hjärnträning i din dagliga rutin.

Lös gåtor

Ett exempel på riktigt bra hjärnträning är kluriga gåtor. Att lösa gåtor är ett riktigt bra sätt att ge sin hjärna lite extra träning på. Du kan snabbt och enkelt hitta kluriga gåtor hos olika sidor på nätet. Det finns nämligen sidor som fokuserar på att samla in kluriga och svårlösta gåtor. Testa att lösa ett par kluriga gåtor lite då och då. Känslan man får efter att ha löst en riktigt svår gåta är fantastisk. Det ger alltså inte bara din hjärna träning, det får dig även att känna dig smart. Det är ju alltid ett riktigt trevligt plus!

Minnesspel och andra minnesövningar

Har du ett ganska dåligt minne? Då kan du alltid träna upp det för att göra det bättre. Det finns många effektiva minnesövningar som ger dig bra hjärnträning. Minnesspel som till exempel klassikern Memory är ett riktigt bra exempel. Detta spel är snabbt att lära sig och komma in i. Memory passar perfekt som minnesövning för hela familjen. Om du inte redan har detta spel, ska du absolut investera i ett.

Det finns andra sätt att träna upp sitt minne på. Du kan till exempel försöka komma ihåg fem saker du såg på din promenad. Kom ihåg dessa och skriv sedan ner dem när du kommer hem. Efter ett tag kan du öka antalet saker du ska komma ihåg för att öka övningens svårighetsgrad. Det är en övning som alla kan prova på.

hjarntraning

Korsord

Korsord är faktiskt riktigt bra hjärnträning. Ett klurigt korsord kan få hjärnan att arbeta riktigt ordentligt. För att kunna lösa ett korsord måste man leta igenom sitt eget ordförråd för att hitta de ord som passar. Om man inte är van vid att lösa korsord kan denna process ta ett tag. Det är heller inte säkert att man lyckas lösa ett helt korsord första gången man provar på det. Testa i så fall ett lite lättare korsord. När du har byggt upp ett större ordförråd kan du ge dig på de lite svårare korsorden.

Matematik och uträkningar

Att lösa matematiska problem kan ge dig en hel del nyttig hjärnträning. Precis som för gåtor finns det även hemsidor som samlar in olika matematiska problem. Detta gör det mycket lättare för dig att hitta kluriga matematikproblem som du själv kan använda dig av. Du kan även försöka göra dina egna uträkningar och matematikproblem. Du skulle till exempel kunna räkna ut procenten av något. Det finns många olika typer av matteproblem och matematiska övningar som du kan träna upp din hjärna med. Det enda du behöver göra är att samla på dig några och börja räkna lite.

Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.